Zarząd i rada fundacji

Zarząd Fundacji

Anna Mioduska - Prezes Fundacji

Urodzona w 1968 roku w Warszawie, jest absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego (Wydział Prawa i Administracji). Radca prawny, przez 7 lat pracowała dla dużych kancelariach amerykańskich, w tym przez rok w Nowym Jorku. Pełniła również funkcję General Counsel (Dyrektor ds. Prawnych) Grupy Nestle w Polsce.

Od lat aktywnie angażuje się na rzecz organizacji pozarządowych; założyła i prowadziła w fazie wstępnej Artistic Vitamin Foundation – fundację promującą polskich artystów w Stanach Zjednoczonych; współpracowała z Fundacją Polska-Haiti przy organizacji koncertu charytatywnego na rzecz ofiar trzęsienia ziemi; była członkiem Board of Trustees of the Amercian School of Warsaw oraz Governane Committee. Przez wiele lat aktywnie działała jako członek Rady Naszej Fundacji, która wybudowała od podstaw nowoczesny dom dziecka pod Jarosławiem.

Tomasz Zahorski - Członek Zarządu

Od dziecka pasjonat futbolu i kibic Legii Warszawa. Menadżer i prawnik.

Tomasz Zahorski urodził się w 1979 roku w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego, Szkoły Praw Niemieckiego we współpracy WPiA UW z Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität​ Bonn oraz Centrum Prawa Amerykańskiego we współpracy WPiA UW z Levin College of Law University of Florida. Adwokat wpisany na listę Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie, aktualnie nie wykonujący zawodu.

W ramach renomowanych kancelarii prawnych był zaangażowany w liczne projekty i transakcje w szczególności z udziałem inwestorów zagranicznych. Następnie w latach 2008 - 2012 pracował w spółce PL.2012 odpowiedzialnej za przygotowanie i organizację największego wydarzenia sportowego w historii Polski, gdzie jako koordynator krajowy odpowiadał za strategiczne obszary współpracy z partnerami biznesowymi, rządowymi i samorządowymi oraz UEFA. W latach 2013 - 2014 w ramach PL.2012+, pełniąc rolę dyrektora ds. partnerstw korporacyjnych współtworzył i wdrażał strategię dynamicznego rozwoju Stadionu Narodowego w Warszawie, wprowadzając obiekt do grona najlepiej zarządzanych aren wielofunkcyjnych w Europie. W 2014 roku kierował pionem komunikacji korporacyjnej w notowanej na warszawskim parkiecie Grupie Kapitałowej Marvipol S.A.

Obecnie Pełnomocnik Zarządu Legii Warszawa S.A. odpowiedzialny m.in. za współpracę międzynarodową, rozwój administracji sportowej i szereg innych projektów.

Rada Nadzorcza Fundacji

Lucjan Brychczy
Polski piłkarz i trener piłkarski. Czterokrotny Mistrz Polski i zdobywca Pucharu Polski. Trzykrotnie sięgał po tytuł króla strzelców. Niekwestionowany autorytet i żywa legenda Legii Warszawa. Obecnie honorowy prezes klubu. Członek elitarnego Klubu Wybitnego Reprezentanta Polski. Z orłem na piersi wystąpił w 58 spotkaniach zdobywając 18 goli.

Urodził się 13 czerwca 1934 roku w Nowym Bytomiu. Absolutny rekordzista Legii Warszawa pod względem liczby występów i zdobytych bramek. Do klubu, w którym aktywnie działa po dzień dzisiejszy, trafił w 1954 roku. Miał udział we wszystkich największych sukcesach stołecznej Legii.

W trakcie swojej kariery w Legii Warszawa Lucjan Brychczy rozegrał łącznie 452 mecze w których zdobył łącznie 227 bramek. W 1970 roku wraz z resztą zespołu dotarł do półfinału rozgrywek o Puchar Europy. W dowód uznania za piłkarskie i trenerskie zasługi został odznaczony m.in. Krzyżem Oficerskim Orderu Odrodzenia Polski, a w roku 1999 Polski Związek Piłki Nożnej nadał mu honorowe członkostwo. Doceniając rolę jaką Lucjan Brychczy odgrywa dla Legii Warszawa i honorując 60-lecie pracy przy Łazienkowskiej, kibice i władze stołecznego klubu okrzyknęły 2014 rok, rokiem Lucjana Brychczego. Trybuna Południowa Stadionu Miejskiego Legii Warszawa nosi jego imię. W 2015 roku, decyzją Ministra Obrony Narodowej, został mianowany na stopień pułkownika.

Bogusław Leśnodorski
Doświadczony prawnik i menedżer. Z Legią Warszawa związany od grudnia 2012 roku, kiedy to został prezesem stołecznego klubu. Obecnie, obok Dariusza Mioduskiego i Macieja Wandzla, współwłaściciel warszawskiej Legii. Członek Polskiej Rady Biznesu.

Urodził się w 1975 roku w Warszawie. Jest absolwentem Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Ukończył aplikację radcowską (2004) oraz studia MBA na IESE Business School - Advanced Management (2008).

Wspólnik Zarządzający i współzałożyciel firmy prawniczej LSW, z którą jest związany od początku kariery zawodowej. Specjalizuje się w prowadzeniu projektów korporacyjnych, inwestycyjnych i prywatyzacyjnych. Pracował m.in. dla podmiotów reprezentujących przemysł ciężki i wydobywczy, sektor budownictwa i nieruchomości oraz świat mediów i telekomunikacji. Posiada wieloletnie doświadczenie w dziedzinie nadzoru właścicielskiego – zasiada lub zasiadał w Radach Nadzorczych licznych spółek, w tym Kompania Węglowa S.A., Stalexport S.A., Index Copernicus International S.A., Black Lion NFI S.A., Ferrum S.A. Poza rynkiem polskim, biegle porusza się w systemie prawno-gospodarczym Rosji, Ukrainy i Białorusi.

Znany w środowisku prawniczym z zamiłowania do wymagających dyscyplin sportu, takich jak narciarstwo ekstremalne, motocross, skijet, jazda na rowerze górskim.

Maciej Wandzel
Doświadczony menedżer i strateg. Z Legią Warszawa związany od 2014 roku, kiedy to został jednym z trzech – obok Dariusza Mioduskiego i Bogusława Leśnodorskiego – współwłaścicieli klubu. Przewodniczący Rady Nadzorczej Ekstraklasy SA w kadencji 2014/2015. Współodpowiedzialny za szereg systemowych zmian i reform jakie w tej organizacji zaszły w ostatnich latach. Prezes i akcjonariusz giełdowej spółki SOHO Development SA, znanej między innymi z realizacji unikalnego w skali kraju projektu Soho Factory zlokalizowanego na warszawskiej Pradze.

Urodzony w 1969 roku Maciej Wandzel jest również właścicielem rozpoznawalnych marek modowych Próchnik i Rage Age.

W przeszłości zasiadał w radach nadzorczych wielu spółek, w tym Giełdy Papierów Wartościowych. Jest członkiem Polskiej Rady Biznesu (podobnie jak Dariusz Mioduski i Bogusław Leśnodorski). Żonaty, ma czworo dzieci.

wesprzyj fundację

nie bądź obojętny i
przekaż fundacji

na pomoc naszym podopiecznym

misja fundacji

Fundacja Legii to organizacja prorodzinna. Tworzymy i wspieramy inicjatywy mające za cel polepszenie warunków rozwoju potrzebujących rodzin z całej Polski, między innymi w zakresie zdrowia, edukacji, kultury oraz oczywiście sportu.

dołącz do nas

chcesz dołączyć do naszej fundacji? Zapraszamy!

dołącz